No tens la teva música pujada a Spotify? Doncs ja trigues. T’explico tot el que necessites saber i tenir. InSitu t’ajudarà a projectar la teva música online.
NECESSITES
ARXIUS D’ÀUDIO: han de ser lliurats amb unes condicions tècniques mínimes. El format habitual de lliurament és
wave a 44.1 quilo hertzs i 16 bits
És el format estàndard que té qualsevol CD. Encara que després les plataformes el comprimeixen i apliquen algoritmes (Ogg enSpotify o AAC a iTunes) perquè els arxius ocupin menys espai i s’adaptin millor al tipus d’escolta en línia (soroll de fons, auriculars, altaveus de d’ordinador etc.). El format MP3 no és acceptat ni recomanable. El millor és partir de la major qualitat possible. Si després pel camí es va perdent dades, que això afecti el menys possible al resultat final.
Menció mereixen algunes plataformes que tenen cura especialment la qualitat d’àudio (Naxos Library o Tidal). Això si, acostumen a ser més cares.
La plataforma va a revisar el tipus d’arxiu d’àudio que envies, però no la qualitat de l’enregistrament en si mateixa. Et correspon a tu vigilar que no tingui clics, distorsions o altres defectes.
Moltes vegades es fa un mastering especial per a la pujada a plataformes. Vés amb compte amb això perquè si el tècnic de so simplement comprimeix l’àudio, i després les distribuïdores online li afegeixen els seus propis algoritmes de compressió pots acabar amb una pèrdua de qualitat apreciable en el resultat final.
ISRC: és un codi que s’assigna individualment a cada cançó. Gràcies a ell es pot seguir la pista de la reproducció de qualsevol cançó en les plataformes de tot el món i a partir d’aquí reclamar els teus drets.
No cal que el ISRC vagi incrustat a l’arxiu d’àudio que pugis. Es pot afegir després.
Hi ha moltes formes d’aconseguir el ISRC. Pot ser que t’ho proporcioni l’empresa discogràfica amb la que has gravat, l’empresa de mastering, l’empresa que et edita el CD o els que fem l’upload. El preu pot ser molt variat, hi ha plataformes que t’ho donen gratis a canvi de que publiques amb ells, altres ho cobren però llavors és més barat publicar etcètera. Hi ha molts tipus diferents de contractes i ofertes per pujar la teva música a Internet encara que, en realitat, tot són variacions d’uns pocs elements. El marge de maniobra per als que treballem és petit i et recomano que valoris el tracte personal, l’atenció individualitzada a la teva música i la claredat i honestedat en el contracte. Molts artistes perden fàcilment el control sobre els seus uploads a les grans plataformes.
És important que guardis la informació sobre el ISRC per a possibles canvis de discogràfica o re edicions. Però si no els trobes sempre pots consultar en aquest web oberta
DISSENY: la majoria de les plataformes tan sols utilitzen la portada de l’àlbum. A vegades et demanaran tot el material gràfic que puguis aportar (disseny del CD, fotos de promoció …), però no és imprescindible.
És molt important que la resolució de la portada sigui de bona qualitat. Hi ha plataformes, com iTunes, que són bastant exigents pel que fa a una qualitat mínima de disseny gràfic per mostrar al teu perfil i poden bloquejar-la publicació fins que els proporcions una acceptable (t’ho dic per experiència pròpia)
Tècnicament la caràtula ha de complir amb les següents especificacions mínimes:
1500 x 1500 píxels
definició de 300 dpi
format de color RGB.
NO NECESSITES:
SEGELL discogràfic: avui en dia no és imprescindible per poder pujar la teva música a Internet. Tampoc és molt el que un segell discogràfic pot fer per tu a Spotify. A no ser que sigui una de les majors (Sony, Universal, Warner) molts segells petits no tenen opció a col·locar les seves cançons en les llistes oficials o pàgines d’entrada. Els descobriments setmanals, cançons suggerides i altres funcionen (segons Spotify) de forma autònoma amb els seus algoritmes, que analitzen el que escolten persones amb gustos similars als teus per oferir-te més cançons sense que hi hagi una “mà” darrere intentant influir en la teva elecció.
SGAE: les cançons pujades paguen drets a la SGAE (o una altra Societat d’Autors segons el país). Paguen un tant per cada cançó reproduïda o descarregada. Aquests drets els paga la mateixa plataforma d’upload i te’ls descompten abans de abonar els royalties.
Totes les plataformes han de retre comptes a les diferents societats d’autors però tu no t’has de preocupar d’això. En realitat, és la manera més segura que rebis teus drets com autors.
Això és un avantatge respecte a l’edició de CD físics, on pagues per cada CD fabricat, el benes després o no.
CODI DE BARRES: el codi de barres serveix per identificar la teva obra d’una manera física en botigues, biblioteques … Com tot el procés és digital, no ho necessites.
Amb això hem acabat? doncs no. Hi ha dos aspectes més que et vull comentar.
Dues coses que no et demanaré per realitzar l’upload però que considero molt importants que les tinguis.
DIPÒSIT LEGAL: És l’única prova real de que la gravació és de la teva propietat.
No cal que ho afegixis a la documentació, però et recomano tenir-lo.
REGISTRAR TEUS OBRES A LA SGAE: per fer l’upload no has de presentar cap documentació que les teves obres estan registrades a la SGAE. Però jo no pujaria la meva música sense tenir ben lligats els meus drets d’autor. No saps mai fins on pot arribar la teva música a Internet.
COM ET PUC AJUDAR?
Puc fer que la teva música estigui en totes les plataformes sense que perdis el seu control. En insitumusic.com t’ofereixo un tracte just i gestió transparent.
QUÉ MICRÓFONO ELEGIR PARA GRABAR UN CORO por Antonio Velasco Polonio se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
Compositor de música clásica contemporánea, tonal, coral, para la imagen o cualquier campo que se le ocurra. Guitarrista en excedencia. Director de coro cuando le dejan. Técnico de sonido profesional y productor en InSitu music desde 2008. Apasionado
de las nuevas tecnologías, el diseño web y friki de los métodos de productividad.
insitu@insitumusic.com