ATENCIÓ ! GRAVANT MÚSICA CLÀSSICA.

ATENCIÓ ! GRAVANT MÚSICA CLÀSSICA.

Avui et porto un article menys tècnic i basat en les meves experiències després de 10 anys gravant música clàssica. Tot el que t’explico m’ha passat alguna vegada. Desitjo que t’ajudi a afrontar millor el teu proper treball.

ABANS DE COMENÇAR A GRAVAR

Els instruments

comprova que estigui afinat (si pot ser amb cordes noves però testades). En el dia a dia del músic hi ha petits detalls com sorollets de pedal, o d’algunes notes, que no ens semblen importants. Poden ser decisius en el moment de gravar.

Les partitures

Que estiguin reparades per poder passar-les sense sorolls. Un bon muntatge amb cinta adhesiva i fotocòpies ajuda molt. Que estiguin ordenades i accessibles. Intenta arribar a l’enregistrament amb tots els dubtes resolts sobre l’estructura, les repeticions, les dinàmiques, etcètera. L’enregistrament és la culminació d’un procés, no l’inici (a menys que tinguis temps i pressupost il·limitat).

Partitures per al tècnic

Assegura’t que el tècnic té la mateixa partitura que vosaltres i amb els canvis anotats per no tornar-lo boig.

Faristols, cadires …

Són tan necessaris gairebé com el teu instrument. Millor no haver de perdre el temps buscant cadires per les sales adjacents o fent «invents» per aguantar les partitures.

Sorolls

Cal comprovar que les cadires i el terra (especialment quan hi ha fusta) no cruixin. És una llàstima haver de rebutjar una bona interpretació pel cruixit del seient. També pot haver calderes, aires condicionats o wifi que es colin pels micròfons. El millor és que tot això no es «descobreixi» el dia de la gravació, sinó que s’hagi comprovat abans.

Avisos

Moltes vegades es grava en auditoris, esglésies que en teoria estan buits però que poden tenir vida pròpia: persones que visiten l’església, nens en un pati proper o reunions extraordinàries del consell de la parròquia. Uns cartells i una ronda d’avisos t’ajudaran a no perdre preses bones.

Prova de so

És important que el tècnic de so arribi i faci la instal·lació amb suficient antelació i que quan arribin els músics només sigui escalfar, provar i gravar. Un enregistrament amb 10 o més micròfons porta el seu temps, així que assegura’t que els tècnics poden accedir abans a la sala.

La col·locació dels músics i dels micròfons als músics és vital pel resultat. Tot i que el tècnic tingui experiència, la col·locació de micròfons no és una ciència exacta i cada sala té els seus «modes acústics» i cada músic, instrument o conjunt tenen un so propi. Les proves AB escoltant són imprescindibles.

Com a tècnic m’agraden els músics que s’impliquen i opinen sobre la reverberació, la distància i el so de l’instrument per situar l’equip de gravació. Hi ha molts tipus de so i de gust musical.

Les decisions de col·locació de músics i micròfons pot ser que hagin de mantenir-se durant tot el que queda d’enregistrament per no perdre la coherència sonora. Val la pena dedicar-li el temps necessari.

LA GRAVACIÓ

Prepara un calendari raonable

I després afegeix-li la meitat de temps més. Acostumem a ser massa optimistes amb el temps. Que una peça duri deu minuts no vol dir que es pugui gravar en deu minuts. El camí al bon resultat exigeix moltes vegades la repetició, no perquè estigui malament, sinó perquè ens espera alguna cosa millor. Gravar un CD de 60 minuts en un matí i amb excel·lents resultats ho he fet, però és l’excepció.

Ambient positiu

Les crítiques i males cares no són per al dia de la gravació. L’estat anímic també ho capten els micròfons. Si alguna cosa no està bé, s’hauria d’haver solucionat abans. Sempre dic que gravar és «l’art del possible», intentem aconseguir tot el que puguem amb el que tenim i no pensem en el «si hagués…».

Mantenir la calma

Passi el que passi. Sempre hi ha imprevistos,que el porter de l’auditori no arriba, que un músic es perd pel camí, que se’n va la llum. El millor és pensar en solucions. Una solució per a cada problema i no un problema per a cada solució

Planificar les preses

Si repeteixes sense solta ni volta arribarà un punt en què hi ha el perill de deixar-se fragments per fer o repetir innecessàriament. Un enregistrament ordenat ajuda molt en les sessions de mescla.

Molts músics prefereixen començar pels fragments més difícils. Depèn de la psicologia de cada intèrpret. A mi m’agrada començar amb un nivell intermedi, per generar confiança, després atacar els passatges més difícils i el fàcil al final quan anem justos d’energia.

Repeteix, si cal, un compàs o un fragment fins a estar satisfet (o mínimament satisfet) un dels problemes en mescla pot ser no comptar amb cap presa acceptable d’aquesta part. Fes cas al productor o tècnic (si té coneixements i criteri) quan et recomana que repeteixis.

Però si després de repetir i repetir segueix sense sortir, fes un descans i prova més tard. Atura’t i reflexiona sobre que és el que va malament.

Escoltar els resultats

Sé que és dur sentir la teva pròpia interpretació, però en realitat és com t’escoltarà el públic. Millor que ho sàpigues ja durant la gravació per poder rectificar si cal.

DESCANS

Programar i complir

És una temptació seguir i seguir fins a no poder més. Llavors segur que t’adones quan ja és massa tard i estàs esgotat. A vegades cal que ens obliguem a descansar. No complir els horaris pactats d’inici i descans també pot donar lloc a malestars soterrats entre els músics o el personal de suport.

No passar-se de temps en el descans

Aquest és un altre dels perills. És molt temptador allargar la sobretaula o el break del cafè inconscientment. S’està a gust i fa mandra tornar a la feina. Tingues en compte que pot ser que tot aquest temps calgui recuperar-lo al final del dia per complir amb els objectius programats.

Logística

La manca de planificació logística és també la causant de moltes pèrdues de temps. Cal pensar si hi ha un lloc proper per menjar o prendre un cafè i si caldrà reservar al restaurant, si hi cabrem si som molts, etc. Si s’ha d’utilitzar el cotxe, compta-ho com apart del temps de descans. La funció de la logística és fer que tot es desenvolupi de manera que no interfereixi en els músics ni la gravació.

Segur que, si ja has gravat, se t’acudeixen moltes més coses. No he pretès ser exhaustiu sinó donar unes pinzellades basades en la meva experiència. Escriu-me els teus comentaris al correu de la web.