Com enregistrar una banda simfònica

L’enregistrament d’una banda simfònica és en molts aspectes igual que la gravació d’una orquestra simfònica.

Si vols un enregistrament no professional però amb qualitat acceptable et recomano una gravadora tipus zoom. Ara n’hi ha de molt assequibles que a més graven en estèreo. Però si necessites un enregistrament amb qualitat professional, t’explicaré les meves experiències en aquest camp.

Partim que el repertori ja està assajat i que anem a fer l’enregistrament a la millor sala que hem pogut aconseguir.

SITUAR ELS MICRÒFONS

Hi ha dues tècniques principals per situar els micròfons quan vam gravar una banda. Es poden utilitzar una o altra o les dues en combinació. Aquesta última és la meva preferida.

♦ Micròfons generals (normalment anomenat «parell estèreo»).

♦ Micròfons propers (coneguts com espot en anglès).

♦ Micròfons generals + micròfons propers.

MICRÒFONS GENERALS

És la primera opció sempre que les condicions acústiques de la sala siguin acceptables. Consisteix a utilitzar un parell de micròfons iguals (de vegades fins a tres) per recollir el so general de tota la banda.
El lloc ideal és al centre, davant de tots els músics. Es tracta de buscar el que els anglesos anomenen el sweetpot (punt dolç). Per la seva posició privilegiada, a sobre del director (sense fer-li mal!) Es considera un bon punt de partida. Encara que després cal ajustar en funció de la grandària de la sala, les condicions acústiques, etcètera.

Els avantatges d’utilitzar micròfons generals és que obtens una imatge realista, natural i amb profunditat. El més semblant a l’escolta humana estèreo. Cada micròfon seria similar a cadascun
de les nostres oïdes.

Aquesta tècnica presenta el problema que, si la sala és massa reverberant o l’acústica no és bona, això és el que tindrem en la gravació. A més, és una tècnica que presenta poc marge per destacar a algun instrument si cal, com, per exemple, els solistes.

A la música en directe la vista ens ajuda a identificar el solista i el nostre cervell inconscientment li apuja el volum, ens el fa més present. A un enregistrament amb parell de microfons en estèreo pot haver instruments o grups que quedin més llunyans, especialment en una banda on hi ha instruments que difereixen molt en potència sonora. És ideal poder col·laborar amb el director en situar els instruments en diferent plans, especialment als solistes.

Sobre com col·locar el parell estèreo hi ha munts de llibres escrits. Aquí simplement et donaré una pinzellada de cadascuna de les tècniques més comuns.

XY

L’efecte estèreo (la sensació que cada instrument està en un lloc diferent davant de nosaltres) és bona encara que una mica estreta. Per enregistrar una banda potser no la faria servir perquè recull molt bé el que està en el centre mentre que els laterals queden fora d’eix. La compatibilitat monofònica (que se senti bé quan també es reprodueix en un equip monofònic) és força bona.

ORTF

Són dos micròfons de tipus cardioide formant un angle de 110 º entre ells amb 17 cm entre les càpsules. És el que més faig servir últimament. La definició estèreo és molt bona i el so és profund i ampli.

NOS

Semblant al ORTF. Les distàncies són de 30 cm entre les càpsules i l’angle de 90 º així s’aconsegueix més sensació d’espai.

PAR ESPAIAT

De totes les tècniques és potser la que més problemes presenta. Sovint hi ha problemes de fase a causa que el que entra per un micròfon i un altre és força diferent del de l’altre algunes freqüències s’anul·len entre si. Això fa que el so sigui més prim. També es produeix un cert buit en el centre del que escoltem si la distància és gran entre micròfons. De vegades es soluciona afegint un tercer micròfon en el centre, encara que tornem a afegir problemes de fase.

El parell espaiat he d’utilitzar més del que voldria, principalment als concerts, a causa de les exigències escèniques que no em permeten situar un peu al centre.

MIDDLE SIDE

És una tècnica una mica complexa. Necessites un micròfon cardioide i un altre a figura de 8 (bidireccional), Es munten un sobre un altre i després és necessari crear una ruteig especial al mesclador, doblant el micròfon de figura de 8 en dues pistes i canviant la polaritat en una d’elles… un embolic.

L’avantatge d’aquest sistema és que després, en la barreja, pots canviar l’amplitud de la imatge estèreo i que la compatibilitat amb monofònica és total. Com a crítica, al so li falta calidesa i presència. Es fa servir molt en vídeo perquè dóna molt bon so en els reproductors monofònics.

DECCA TREE

Una col·locació especial de tres micròfons formant un triangle davant de l’orquestra. Inventat pels enginyers de la prestigiosa discogràfica de música clàssica amb molt bons resultats. Quan hi ha temps i possibilitats és molt bona opció.

MICRÒFONS PROPERS

Consisteix a posar micròfons individuals a instruments o grups d’instruments enfocant només a ells. Hi ha d’haver certa distància entre el micròfon i l’instrument, ja que els instruments acústics la necessiten espai per desenvolupar el seu so.

El so que es capta sol ser més «cru» i sovint necessita que se li afegeixi reverberació. No obstant això té una gran presència que és recomanable per a alguns estils com les bandes sonores o la música contemporània.

Només micròfons propers (sense generals) les faig servir només quan és imprescindible perquè l’acústica de la sala no permet que l’enregistrament amb els d’ambient sigui de qualitat perquè hi ha massa reverberació, el so és lleig o hi ha molt soroll de fons.

TÈCNICA MIXTA

És la que més utilitzo. Un parell de micròfons en alguna de les disposicions que t’he comentat abans i després micros individuals. No sempre és necessari microfonar tots els grups, de vegades n’hi ha prou amb fer-ho amb aquells que poden córrer el risc de quedar més tapats a la mescla final, com ara els clarinets.

En realitat pots posar micròfons spot fins a l’infinit: a saxòfons primers, segons, clarinets primers … Però com més micròfons individuals, més problemes de fase i de manca de claredat general. El meu consell és que els facis servir amb mesura.

CONSELLS PER GRAVAR UNA BANDA SIMFÒNICA

♦ La gran quantitat de músics que sol tenir una banda obliga a allunyar bastant els micros perquè puguin recollir tots els grups i cap quedi fora d’eix.

♦ El volum d’alguns instruments pot saturar els micròfons. Cal comprovar el nivell d’entrada canal per canal.

♦ Hi ha grups d’instruments que poden quedar sobrepassats per la potència d’altres. En teoria això és feina del director, però una ajuda gràcies als micros propers no va malament a les mescles.

♦ Amb el volum sonor d’una banda de vegades és difícil controlar les reverberacions de la sala. Sempre és preferible una sala seca i afegir reverberació a la mescla.